EN
BE

Next Level Testautomation

Denk u na over testautomatisering of heeft u het reeds geïmplementeerd zonder succes?

 

Testautomatisering vereist een strategie, net als ontwikkelen en testen. Het wordt echter vaak vanuit de techniek, de tools, ingezet. We hebben een bottleneck in de uitvoering van onze (regressie)testen. Oplossing: we automatiseren de handelingen van de tester waardoor het veel sneller gaat.

Dit lijkt zo eenvoudig, echter zo eenvoudig ligt het toch niet. Zo zijn er een aantal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden:

  • Een tester doet veel meer dan het exact uitvoeren van vooraf beschreven checks
  • Alleen checks die zijn beschreven zijn te automatiseren en veel productieproblemen komen voort uit zaken die niet zijn beschreven
  • Testautomatisering kost geld, tijd en kennis en vereist onderhoud
  • Het sneller uitvoeren van slechte testen levert alleen maar snel uitgevoerde slechte testen en voegt daarmee nog steeds geen waarde toe

 

Ook testautomatisering is geen silver bullet waarmee problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Testautomatisering vereist begrip bij managers die mogen/moeten beslissen over budgetten, aanpak en strategie. Testautomatisering vereist ook kennis en kunde binnen de teams die testautomatisering kunnen en willen gaan inzetten. Bovenal vereist het een gedegen strategie/aanpak waarin het waarom, wanneer en hoe zijn benoemd. Automatiseren is geen doel, het kan een doel dienen en dat doel dient dan wel bij eenieder bekend te zijn.

Wij bieden een maatwerk programma waarin we een basis leggen rondom begrip en context van testautomatisering. Hierin wordt zowel het management als de individuele teams meegenomen.

Hierin wordt o.a. de testpyramide toegelicht en waarom deze een belangrijk uitgangspunt is in een goede testautomatiseringsaanpak. Tevens wordt er begrip gekweekt in het onderscheid tussen checken en testen en wordt het belang van een gedegen testautomatiseringsstrategie uitgelegd, toegelicht en onderbouwd.

Vervolgens gaan we per team verder met een handson foundation level workshop/training waarin een team-specifieke Testautomatiseringsstrategie wordt uitgewerkt. Daarna wordt een voor dat team specifiek(maar vaak herbruikbaar) Testautomatiseringsframework opgezet.

Tenslotte gaan we het daarna hebben over het ´hoe´. Hierin wordt bepaald welke tool(s) het beste passen bij de strategie en de kennis en kunde van de organisatie en de mensen en het budget.

Indien nodig kunnen er trainingen worden aangeboden/geselecteerd voor de gekozen tools.

Tijdens en na het traject wordt de toepassing ervan gemeten d.m.v. het Visual Improvement Model, zie hieronder. De resultaten worden als feedback loop ingebracht tijdens de Retrospectives van de teams. Hiermee wordt het pad van verbetering inzichtelijk, overzichtelijk en in kleine stappen behapbaar. Dit helpt om de verbeteringen gecontroleerd in te voeren en niet alleen het einddoel voor ogen te hebben, maar juist ook alle te bereiken tussenfasen.

Naar het overzicht

Patrick van Enkhuijzen | Directeur
patrick@deagiletesters.be
0460-944990

Marlies Thomasson | Directeur
marlies@deagiletesters.be
0494-037107

James Johnson | Managing Director
james@deagiletesters.nl
+31615022781